Mi Kamo’ha Ba-elim Hachem…

chanuka.jpgA hagyomány szerint ebből a bibliai sorból áll össze az az akrosztichon, amely a szabadságharc vezérének, Júdának és családjának lett a neve. Jól ismerjük e nevet: Makabi. A vers Mózes II. könyvéből való, és így szól: „Ki hasonlít hozzád az istenek közül?” S valóban, ki hasonlítható még az Örökkévalóhoz, aki csodát tett a maroknyi szabadságharcossal, akik így győzedelmeskedhettek a szír-görög hódítok felett. S ott volt még a bálványokkal tisztátalanná tett Szentély, amit meg kellett tisztítani. A szertartáshoz kóser olaj szükségeltetett, hogy a Templom menorájában a fényt meggyújthassák, és felavassák a Szentélyt. Ám csak egy napig elegendő főpapi pecséttel ellátott olajat találtak. S újra csoda történt, hisz’ az egy napnyi olaj nyolc napon keresztül szolgáltatta a fényt. Így elegendő idő volt a Szentély megtisztításához.

Röviden ez a Hanuka ünnepének lényege. Üzenete azonban, ami mind e mögött a történet mögött húzódik, sokkal több. Hanuka ünnepét már az elkövetkezendő évben megünnepelték a zsidók, és ünnepeljük azóta is, mind a mai napig. Nem csupán a „meseszerű” csodatételt, hanem az eltökéltséget, a kilátástalanság ellenére vállalt harcot, a harcot vívó neves és névtelen hősöket, Júda Makabit, Mattitjahut és családját, akik a kicsi Modiinból elindulva vállalták a reménytelennek tűnő küzdelmet az idegen hatalom, IV. Antiochosz és az szír-hellén seregek ellen. Ünnepeljük az Örökkévalót, amiért segítségére volt a zsidóknak, amiért erőt adott és csodát tett az olajjal.

Az üzenet hozzánk is eljut. Hanuka ezt üzeni és üzente évszázadokon keresztül a zsidóságnak: nincs és nem lehet oly reménytelen helyzetben, hogy abból ne volna kiút, s legfőképp ne volna segítség. 

Mi Kamo’ha Ba-elim Hachem… „Ki hasonlít hozzád az istenek közül?” és a vers így folytatódik – „Kit övez a szentség úgy, mint téged? Félelmetes vagy tetteidben, csodákat művelsz.”

Pári Mirella

(Budapest-Baja)