SUŽM – a szlovákai zsidóság jövője

2006_0910zsken0331.JPG

Beszélgetés Zuzana Kizákovával a Szlovákiai Zsidó Fiatalok Uniója elnökével  

Zuzana Kizákovová Szlovákiai Zsidó Fiatalok Uniója elnöke. Galántán született, 21 éves, újságírást tanul a pozsonyi Komensky Egyetemen. Három éve aktív tagja az uniónak, 4 évig a szarvasi táborban dolgozott madrichként. Több tréningen és szemináriumon sajátította el a fiatalokkal való munka alapjait. Számos eseményt szervezett már zsidó fiataloknak.

Milyen céljai vannak egyesületeteknek? Mely korosztály számára szerveztek programokat?

Az unió egyesíti a szlovákiai zsidó fiatalokat 15 és 35 éves kor között, leginkább a 20 év körüliek aktívak. Elsődleges célunk őseink hagyományainak megtartása és továbbvitele. Fontos a szociális funkció is, új kapcsolatok építése és a régiek elmélyítése, megtartása.

Hány tagja van a szervezetnek?

Nehéz kérdés… Adatbázisunkban 150-en szerepelnek, de kérdéses, hányan is aktívak ebből valójában. Sokan már felnőttek, családot alapítottak, vagy éppen karrierjüket építik. Elmondhatom viszont, hogy szemináriumainkon 40 körüli a létszám a pozsonyi Shabatokon 20-an vesznek részt.

Vannak-e terveitek arra, hogyan lehetne a kis közösségekben élő fiatalokat bevonni a közösségi életbe? 

A Pozsonyon kívül élőknek úgy tűnhet, hogy számos program csak a fővárosban élőknek szól, ez viszont nem így van. A szemináriumokat például mindig az ország más-más pontján rendezzük, hogy ott a többi település fiataljai és részt vehessenek. A pozsonyi és nem pozsonyi tagokat egyaránt tájékoztatjuk valamennyi programunkról.

Milyen terveitek vannak 2007-re?

Chanukára kulturális programot készítettünk az egész közösség számára. Hamarosan elkezdjük a Purim bál szervezését, amely márciusban lesz. Tavaszra egy nemzetközi szemináriumot tervezünk, ahova a cseh és szlovák fiatalokon kívül szinte az egész Világból érkeznek majd.  Nyáron hagyományosan van nyári táborunk. Havonta egyszer közös péntek estét szervezünk tagjainknak.

Decemberben újra megjelent a CHOCHMES című lap. Hogyan juthatnak hozzá az érdeklődők?

Nagy öröm számunkra, hogy sikerült a Chochmest újraindítanunk. Postai úton megküldjük tagjainknak és valamennyi szlovákiai hitközségnek. Ha valaki véletlenül kimaradt, elég ha az suzmsuzm@gmail.com e-mailra elküldi címét, legközelebb már biztosan kapni fogja az újságot.

Hogyan látod a zsidó fiatalok jövőjét Szlovákiában?

Bonyolult válaszolni erre a kérdésre, csak azt kívánhatom, hogy a zsidó fiatalság fejlődjön, részt vegyen programjainkon és aktívan tanuljon, művelődjön… Ha a fiatalok elfeledkeznek zsidóságukról, nem viszik tovább a hagyományt, nem lesz itt senki, aki átadná a szokásokat gyermekeinknek, mint ahogyan azt a szüleink megtanították nekünk.