Kitártuk a kapukat…

menhaz.jpg

 

A Komáromi Zsidó Hitközség az utóbbi években rendszeresen bekapcsolódik a Komáromi Napok rendezvénysorozatba. Idén három programot is szerveztünk. Május elsején 13:30-tól kitártuk a Menház kapuit, hogy a több száz (!) látogató betekintést nyerhessen a komáromi zsidóság múltjába és jelenébe. Az érdeklődők megtekinthették a Schnitzer Ármin Mikromúzeumot, a Wallenstein Zoltán termet és a zsinagógát. Nagy örömünkre szolgált, hogy az idősebb és középgeneráció tagjain kívül a fiatalok is szép számban képviseltették magukat.

 

Ezen a délutánon került sor Bécs Város Zsidó Múzeumának „A zsidó esküvő” című vándorkiállításának megnyitójára zsinagógánkban. A földszint és a karzat is zsúfolásig megtelt. Pasternák Antal a KZSH elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd Georg Heber a bécsi zsidó múzeum igazgatója nyitotta meg a tárlatot. Az igazgató úr szavait magyar és szlovák nyelven Paszternák Tamás foglalta össze. A szervezők köszönetet mondtak Wosobe Évának, a kiállítás koordinátorának. A rendezvényen megjelent dr. Bastrnák Tibor, Komárom város polgármestere és Szabó Béla alpolgármester. A kiállítás június 8-áig tekinthető meg.

 

A nap zárásaként „A piros bicikli” című színdarabot láthatta a közönség a Tiszti Pavilon dísztermében. Az esemény Komárom Városa és a Magyar Köztársaság Pozsony Kulturális Intézetének támogatásával valósult meg. A két kislány Holokauszt alatti története meghatotta a nézőket. Az előadáson jelen volt Krasztev Péter, az intézet vezetője, aki a nap folyamán felkereste a Menházat is.

 

A nap során tapasztalható érdeklődés megmutatta, hogy régiónkban igény mutatkozik a zsidóságról szóló programokra, ezért a jövőben is szeretettel várunk minden érdeklődőt rendezvényeinken!

 

PA

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s