A Váci Zsidó Hitközség közleménye: SZERVEZETT NYÍLT FASISZTA PROVOKÁCIÓ

Ismeretlen tettesek 2006. november 6-án a koraesti órákban fekete színű festékszóróval antiszemita szövegekkel, horogkeresztekkel és más fasiszta jelképekkel, a zsidóságot megalázó jelszavakkal teljesen összefirkálták a Váci Zsidó Hitközség Oberlander tér 1. szám alatt (volt Temető út) lévő imaház- és tanházának utca felöli homlokzatát.

Óriás betűkkel éltetik Hitlert, több helyen az un. „88!” jelet írták ki, ami a német abc. 8.-ik betűjét kettőzi, azaz „HEIL HITLER”, majd hatalmas betűkkel „VIVA PALESZTINA” és „DZSIHAD” feliratokat helyeztek el a homlokzat teljes terjedelmén.

Ezzel szinte egy időben összetörték és eltulajdonították az Eötvös utca – Tornyos Pál utca sarkán lévő óvoda faláról a márvány emléktáblát, amit Vác Város Önkormányzata állított a volt zsidó iskola, mint a gettó egyik épületében szenvedők emlékére.

Mostanáig a városban nem fordultak elő ehhez hasonló cselekmények. Értékelésünk szerint ez a tudatosan szervezett nyílt fasiszta megfélemlítő cselekmény sorozat szerves része az utóbbi időben  elszabadult országszerte folytatódó politikai és közbiztonsági  bizonytalanságnak. Amit kihasználva bizonyos felfűtött felbátorított elemek igyekeznek faji gyűlöletet szítani a demokrácia leple alatt.

A Váci Zsidó Hitközség tagsága nevében tiltakozunk! Követeljük, hogy az elkövetők kilétét derítsék fel és vonják felelősségre. Garanciát kérünk és követelünk arra, hogy békében félelem és rettegés nélkül élhessünk alkotmányos jogainkkal. Hogy ne alázhassák meg büntetlenül templomainkat, temetőinket és emlékhelyeinket.

Ennek az esetnek jó példája, hogy a XXI. század Magyarországában hogyan köszönnek vissza fasizmus és antiszemitizmus jegyei.

Vác, 2006. november 7.

                                                             Váci Zsidó Hitközség  vezetősége