Izraelben élő komáromiak és a háború – Dan Holczer (Beer Sheva)

A napokban az izraeli hadsereg elindította a szárazföldi támadást a gázai övezet ellen. A Komáromi Zsidó Hitközség is aggodalommal figyeli az eseményeket.
A szlovákiai és a magyarországi média túlnyomó része egyoldalúan mutatja be a palesztinok szenvedéseit, az angolul vagy héberül nem beszélő olvasóink aligha tudhatnak meg valamit a valódi okokról, az izraeliek mindennapjairól.
Ezért is gondoltuk, hogy imáink mellett körkérdést teszünk fel a Komáromból származó izraelieknek, hogyan is élik meg a háborút. Vannak, akik pár kilométerre laknak Gázától, mások távolabb. Napjaikat különböző mértékben, de lényegesen befolyásolják a történtek.

menhazozrael

Dan Holczer, Beer Sheva

Dan Holczer (Pali), Komáromban született, az Eötvös utca 9-ben lakott. A rendszerváltáskor felnőttként költözött Izraelbe szüleivel (akik sajnos már nem élnek). Egészségügyi területen dolgozik. Nős, két gyermeke van. Beer Shevában, a Negev sivatag fővárosában (lakossága 180000 fő) él családjával. Rendszeresen ellátogat Komáromba, utoljára júniusban, a mártírnapon volt vendégünk testvérével, a Sydneyben élő Ágival.

Hogy vagytok, hogyan élitek meg az eseményeket?

Mi jól vagyunk, már “megszoktuk” az ilyesmit, ez nem az első ilyen. Éljük a mindennapjainkat, dolgozunk, természetesen a helyzethez képest, a hadsereg utasítása szerint.
Figyelemmel kísérjük a szirénákat, mobilon keresztül rögtön tudjuk, mi a helyzet az egész országban. Egy percünk van óvóhelyet találni. Az nagyon sok idő és whatsappon keresztül állandó kapcsolatban lehet a család, a baráti kör.

Fiam katona. Természetesen, mint szülőknek nem mindegy, de ő, illetve ők-a katonák lelkesedéssel teljesítik a feladatukat, tudják, más nem csinálja meg helyettük. Nem gondoltam volna, hogy 19 éves “gyerekek” milyen felelősséggel élnek, megfontoltak, mindenki a saját “katonai hivatásában”, de otthon ugyanolyanan elkényeztetett, vattában nevelt gyerekek, akik imádják az életet, a számítógépes játékokat, nem utolsósorban a szerelmüket.
A lányom élvezi a szünetet… sziréna-sziréna között, annak ellenére kijár, el… a TERROR NEM TÖR LE SENKIT…!!!

Szerinted milyenek a kilátások? Mi várható?

A lakosság többségének az a véleménye, fejezze be a hadsereg a kitűzött célokat, amennyire lehet, teremtsen nyugalmat, bíznak a kormányban, hadseregben, és mindenki meg van győződve, hogy eljön a csend és nyugalom. Tudjuk, hogy mi senkire nem számíthatunk a világban, csak magunkra.