Ajvé, hétfő! – Ajve, pondelok! #17

A Komáromi Zsidó Hitközség új online programja minden hétfőn 18 órától várja az érdeklődőket a MENHÁZ ONLINE kezdeményezés keretében a világhálón.

Nový online program Židovskej náboženskej obce v Komárne očakáva záujemcov každý pondelok od 18. hodiny na svetovej sieti v rámci iniciatívy MENHÁZ ONLINE.

Töltsünk együtt egy órát, tanuljunk közösen, beszéljük át ügyes-bajos dolgainkat, mintha csak a Wallenstein Zoltán teremben ülnénk vagy a zsinagóga padjaiban vitatnánk meg a hétköznapok, ünnepek kihívásait.

Strávme spolu hodinu, vzdelávajme sa spoločne, porozprávajme sa o našich problémoch tak, akoby sme sedeli v sále Zoltána Wallensteina, či v radoch synagógy a hovorili o výzvach každodenného života či sviatočných chvíľ.

Napi téma – Téma dňa:

Arc-Kép-Más
Tvár-Obrázok-Portrét

Vendégünk Farkas Zsófia
Našou hosťkou bude Zsófia Farkas

Farkas Zsófia művészettörténész, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kurátora. Korábban több zsidó intézményben is dolgozott (Páva utcai Holokauszt Emlékközpont, Centropa, Marom, amszterdami Zsidó Történeti Múzeum). Kiállításai és kutatásai szorosan kapcsolódnak a magyar zsidó származású képzőművészek munkásságához. Kutatási területe az 1945 utáni magyar művészet, ezen belül elsősorban a holokauszt emlékezete női életművekben, amelyből doktori disszertációját is írja.

A pár éve a Síp utca 12. szám alatt nyílt Síp12 Galéria egy rövid ideig a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kortárs kiállítóhelyeként működött. A galéria és közösségi tér 2017-ben nyílt azzal a céllal, hogy szélesebb körben ismertesse meg a kortárs zsidó művészetet és kultúrát, valamint találkozóhelyül szolgáljon az érdeklődők számára. A galéria emeletén lévő kiállítótérben a Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményének egy-egy művét mutattuk be – a kortárs művészethez való lehetséges kapcsolódási pontjaikkal.
Az itt megvalósuló kiállítások közül most az Arc-Kép-Más című tárlat képei közé kalauzoljuk Önöket.
A 2018-ban nyílt tárlat a zsidó vallás ismert tilalmát – „Ne csinálj magadnak faragott képet, sem bármely alakját annak, mi az égben van, fenn, és ami a földön van, alant, és ami a vízben van, a föld alatt. Ne borulj le előttük és ne szolgáld őket…” (2Mózes 20:4-5., 5Mózes 5:8-9.) – a huszadik század képzőművészeti és társadalomtörténeti szemszögéből közelítette meg.
Az emberalak vagy arc ábrázolását a tárlat tehát olyan szempontból vizsgálta, hogy az ott bemutatott arcképek hogyan jelenítik meg a zsidó identitás hagyományait, feszültségeit, sokrétűségét vagy éppen azidentitás hiányát. Hogyan ábrázolják önmagukat a huszadik századi zsidó származású művészek, önábrázolásuk milyen módon vall zsidóságukról?
Hogyan függ össze a portré, az emberalak-ábrázolás és az önarckép a zsidó identitás vállalásával (vagy elrejtésével) és tragikumával a huszadik században?

Házigazda/Moderátor: Paszternák András

Regisztráció/Registracia: https://zoom.us/…/tJ0of-usrzMrGt25h7GdqINFCmlXMgPdPKlP

Kapcsolat – kontakt: ajve@menhaz.sk

(A programváltozás jogát fenntartjuk! – Zmena programu vyhradená!)