A sabeszi (szombati) gyertyák még nem aludtak ki

 

A Mártírnapot megelőző pénteken hagyományaink szerint újra együtt köszöntöttük a Szombatot a komáromi zsinagógában. Különleges alkalmat adott az összejövetelnek, hogy ezen az estén avattuk fel a tavaly novemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Pasternák Sándor emléktábláját. Paszternák András idézte a család és a barátok, Sanyi emlékére adományozott nagyobb összegének sorsát, köztük azt is, hogy ebből valósult meg többek között a zsinagógában a Szilágyi Tibor érsekújvári szobrászművész által készített tábla, amely mostantól örökre emlékeztet a KZSH jótevőjére. Az Istentiszteleten ezúttal is Várnai Gábor kántorjelölt működött közre. A Gyökerek program keretében több olyan hittestvérünk is eljött, akik még soha nem jártak zsinagógánkban. Az estén részt vettek a tatabányai Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Társaság vezetői és Somogyi Zsuzsanna, lapunk győri munkatársa is. A Wallenstein Zoltán teremben Kidduson láttuk vendégül a megjelenteket, ahonnan ezúttal sem hiányzott Paszternák Anna barchesza.  

 

Holokauszt megemlékezés 2005 

 

Június második vasárnapján ismét a komáromi temetőben emlékeztünk a vészkorszak áldozataira. Kardos László a zuglói zsinagóga kántorának gyászéneke után Paszternák András üdvözölte a megjelenteket, köztük Kardos Péter főrabbi urat, Kerti Katalint a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnökét, Komárom városa képviseletében Pék Zoltánt, a polgármesteri titkárság vezetőjét (a polgármester úr halaszthatatlan feladata miatt – rendkívüli megyegyűlés Nyitrán- sajnos nem tudott személyesen eljönni), Hebelka mérnök urat, a Szlovák Antifasiszták és Ellenállók Szövetségének helyi elnökét, Zsok Gizellát, a Duna Menti Könyvtár igazgatóját, Andruskó Imrét, a Selye János Gimnázium igazgatóját, a városi képviselőtestület nagy számban megjelent tagjait, a református egyház lelkészasszonyát, Sipos Józsefet, Bátorkeszi polgármesterét, Villányi Tibort, a győri és Lang Tamást, az érsekújvári hitközség elnökét. 

 

Kardos Péter zuglói főrabbi megható beszédében saját gyermekkorán keresztül idézte az akkori eseményeket, Ing. Ladislav Ubran Bergen-Belsen túlélője kitért a mai Szlovákia és a Holokauszt kapcsolatára is. A KZSH nevében Pasternák Antal elnök emlékezett. Kerti Katalin a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke visszaidézte a megyében a hatvanadik évforduló tiszteletére lezajlott eseményeket és a tatai emlékhely kialakításának történetét. A megemlékezések történetében először, Pék Zoltán, Komárom város képviselője is beszédet mondott.  

 

A megemlékezés Kardos Péter Kél mole rachamimjával és a Kaddis elmondásával zárult. Délben a zsinagógai emlékműnél közösen gyújtottunk gyertyát, majd a Wallenstein Zoltán teremben megtekintettük a tatai televízió „Minden idők mártírjainak emlékére” című egyórás dokumentumfilmjét. Őszi Irma kamocsai lakos átadta a KZSH-nak az általa elkészített feldolgozást a helyi zsidóság történetéről. A nap a Shalom klub baráti összejövetelével zárult.