Emlékezz

sara-salkahazi_1.jpgJanuár 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1- jén nyilvánította holokauszt- emléknappá az ENSZ-közgyűlés. Az egyhangú határozat hangsúlyozza “az emlékezés kötelességét” és a “tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

A Komáromi Zsidó Hitközség 2007-ben, a második ENSZ Holokauszt napon első alkalommal szervez programot városunkban azzal a nem titkolt céllal, hogy olyan témákat tárjon a nyilvánosság elé, melyekről eddig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset beszéltek. Bízunk benne, hogy minél több érdeklődő vendégünk lesz ezen a délutánon.

 

A programra 2007. január 28-án, vasárnap kerül sor:

 

13:30- Komárom és a Holokauszt- előadó Kovács Tamás a budapesi Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely csoportvezető történésze

Kovács Tamás fiatal kora ellenére több éve aktív kutatója a témának, 2003 után másodszor tér vissza városunkba, ezúttal a Vérszkorszak speciálisan Komáromhoz kötődő eseményeiről ad elő.

14:30- Boldog Salkaházi Sára- Hidvégi Máté könyvét a szerző mutatja be 

 Hidvégi Máté biokémikus, művelődéstörténész, a kémia tudomány kandidátusa, címzetes egyetemi tanár, több gyógyszer, többek között a daganatos betegeket gyógyító AVEMAR felatalálója.Művelődéstörténeti munkássága főként a magyar-zsidó kultúrát öleli fel.

Salkaházi Sáráról a boldoggá avatás kapcsán jelent meg könyve. A beszélgetés során külön kitér majd a komáromi vonatkozásokra.

16:00- Megemlékezés és gyertyagyújtás a komáromi zsinagógában, az áldozatok emlékművénel 

Mindenkit szeretettel várunk!