Chanukai gondolatok – Az én chanukám

chanuka.jpgA Chanuka történetéről, vallási vonatkozásáról hozzáértően rabbijaink tudnak nekünk hitelesen beszélni. Én csak a személyes-, családi,- és érzelmi vonatkozásairól szólhatok.

A fény ünnepe, – ha összefoglalva akarom kifejezni – nekem elsősorban a kislányom szemében megcsillanó örömöt jelenti. Ennek természetesen „múltja” van.

Lili Lea még kicsi gyermek korában – amikor a világra eszmélt valójában – boldogan bontogatta az ismeretlen betűs dobozkákat, válogatta a színes gyertyákat, és helyezte a gyertyatartóba. Naponta újabbat meggyújtva alig várta, hogy a chanukia összes lángja egyszerre égjen. Legalább ekkora izgalmat jelentettek a napi apró ajándékok; nyolc nap nyolc alkalma! Mosolyogva jegyezte meg, mennyivel jobb nekünk, mint akik a karácsonyt ünneplik, hiszen a gyerekek nyolcszor kaphatnak ajándékot, nem egyszer.

Chanukakor minden évben történt valami – az ünnep történelmi jelentőségéről való megemlékezés és a hagyomány ápolásán kívül – olyan, ami miatt emlékezetes marad számára és rajta keresztül a számomra is a fény ünnepe.

Egyik év téli szünetében Salzburgban vendégeskedtünk, messzi töltött napjaink sorába a Chanuka is beilleszkedett. Távol élő barátaink keveset tudtak erről az ünnepről. Lili lányom volt, aki elmagyarázta mit jelent nekünk ez a nyolc nap, és örömmel adta át ajándékát az egyszerű chanukiát és a gyertyákat vendéglátóinknak, akik ezt őszinte köszönettel fogadták.

Emlékezetes alkalom marad, amikor a Bálint Házba utaztunk Budapestre, hogy a sok-sok gyerekkel együtt ünnepeljünk, és találkozhasson „szarvasi táboros” barátaival. Ámulattal nézték a nagyok színházi előadását a makabeusokról. (Akkor kezdte gyűjteni a trenderlit, gyűjteménye már szépen gyarapszik) Volt olyan év, amikor Szegeden a UJS fiataljai bevonták a színielőadásukba gyerekszereplőként. Sokáig idézgette a fellépés élményeit.

Szerinte a Chanuka azért is élmény, mert sokat játszanak, ráadásul fánkot is kapnak… a chanukai fánk pedig mindig jobb, mint a hétköznapi!

Ma serdülőként már másként ünnepli a chanukát, de éppen úgy várja a lángok fellobbanását, a fánkot, és főként a hagyományos szegedi chanuka bált.

Igen, nekem a Chanuka elsősorban a gyermekem boldogságát jelenti! Másodsorban magam is örömmel készülődöm a fény ünnepére anyaként, nőtagozati, és hitközségi tagként is. Ilyenkor a Nőtagozat nevében megajándékozzuk idős hittestvéreinket, lakásukra visszük szerény, de jó szívvel készített ajándékainkat, a Hitközség dísztermében pedig nőtársaimmal a vendéglátásban segédkezünk.

Az idén különleges ünnepünk lesz. December 17-re a testvér hitközségeket Szegedre várjuk, közösen gyújtjuk meg a gyertyákat, majd vacsora, tánc, meglepetés műsor, és az elmaradhatatlan chanukai fánk fogyasztása mellett töltjük az estét.      

Ábrahám Vera

Szeged