Koncert az Élet Menete Alapítvány javára

A jó öreg Dohány utcai Zsinagóga sajnos ritkán láthat ilyen sokadalmat. A kíváncsi hallgatóság hosszan kígyózó 3-4-es oszlopban várt bejutásra a Zsinagóga biztonsági kapujánál, az Élet Menete Alapítvány meghirdetett jótékonysági koncertjére, melyre minden jegy elkelt, még az álló helyekre is.

dh.jpg

Dés László, Varnus Xaver és Gerendás Péter közreműködésével került sor a több mint fél éves előkészületet igénylő koncert megrendezésére. A rendezvény fővédnöke Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke volt.

A bebocsátás a Zsinagógába még a meghirdetett kezdési időpontban is tartott. A várakozó hallgatóság türelmetlenségét Varnus Xaver oldotta oly módon, hogy szavaival élve saját koncertje előzenekarrá avanzsált, nagy sikerrel.

A koncert, Szellő István műsorvezetésével kezdődött, majd Frőlich Róbert főrabbi, illetve Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató az Alapítvány munkáját méltatta. A beszédek elhangzása után, a váratlanul elhunyt Pege Aladárra emlékeztünk, aki a jelenlévő művészekkel közösen lépett volna fel. A nagyszerű művésztől az ENSZ első Holokauszt Emléknapján készült videofelvétellel búcsúztunk.

A koncertet Dés László és zenekara nyitotta, produkciójuk, a kezdeti keverőpult beállítási nehézségek ellenére, hatalmas sikert aratott. Kiemelkedő volt, Dés András fergeteges játéka az ütőhangszereken.

Gerendás Péter és csapata következett, széles repertoárt mutattak be a közönség nagy örömére, így a Jiddise Mámé is sorra került. Gerendás Péter fia, Dani a dob virtuóz szintén kitett magáért.

Úgy tűnik az utódok, szeretik az ütőshangszereket.

A művészek és zenekaruk, rendhagyó zenei felállásban közösen előadták Bach Air művét.

A zenekarok után ismét Varnus Xaver orgona játékában gyönyörködhettünk. A közönség már abban a hitben lehetett, hogy vége Xaver játékának, mikor egy népes fúvós zenekar felállt a Tóraszekrény elé, majd Xaver elkezdte e szokatlan kísérettel az 1492 Vangelis művet játszani. A közönség tombolt, a zenészek a ráadások miatt nehezen tudták befejezni előadásukat.

A művészek a koncert bevételét az Alapítvány javára ajánlották fel.

Sajnos az Alapítvány nehézségekkel küzd, nehezen lehet előteremteni a szükséges anyagiakat, hogy mind több sorstárs és együttérző szimpatizáns látogasson el e történelmi zarándoklatra a szenvedések helyszíneire, Auschwiz-Birkenauba. Ezért fontos, hogy az alapítvány költségvetését a szponzorokon kívül, más forrásokkal, így jótékonysági rendezvényekkel is segítsük, mellyel hagyományt szeretnének teremteni.

Budapest, 2006. december 10. Büki Gyula