A Hunyadi téri körzet Komáromban

purim4.jpgGál Juli beszámolója 

Komárnot látni…..nem volt elég egy alkalommal, (kb. hat évvel ezelőtt jártunk náluk) s erről nem csak a bűbájos, vendégfogadó kisváros tehet, „bűnös” a Hitközség valahány tagja, különös tekintettel a Paszternák családra, a két fiúra, Tamásra és Andrásra, akik szíveslátásban, a program szervezésében, a látnivalók idegenvezetői rutinnal megáldott magyarázatában, a felmerülő kérdések megválaszolásában lokálpatriótaként jeleskedtek.

Szóval, a BZSH Hunyadi téri templomkörzete és Generációk Klubja mintegy ötven fővel (egy nyertes MAZSÖK- pályázatnak köszönhetően) közösen purimozhatott a szlovákiai zsidókkal.

Azokkal az emberekkel, kik (még a szórvány városokkal együtt is) egyre fogyó létszámban igyekeznek jelen lenni az eseményeken, amelyeket a program koordinátorok rengeteg energiával, ötlettel teremtenek meg számukra, valósítanak meg, azzal a nem is titkolt szándékkal, miszerint a hit- és kulturális élet biztosítása elengedhetetlen a zsidóság fenntartásához.

Nos, megérkeztünk, előadást hallhattunk, DVD- n filmet nézhettünk a Menház, a zsinagóga, a zsidóság vonatkozásában, szellemi és kulináris élményben (köszönet érte Paszternák Zsuzsának és segítőinek) lehetett részünk.

A vasárnap szinte kihalt, ápolt, szépséges és feltűnően tiszta várost járva, vendéglátóink megismertettek bennünket annak történelmével, történetével, különös tekintettel a zsidó vonatkozású látnivalókra. A gondozott temetőben több minjennyi férfi mondott kadist, Domán István főrabbi vezetésével, s hallhattunk gyászimát Vencel György kántor recitálásában.

Délután került sor a purimi műsorra, amelynek hírére (no meg a pesti vendégek tiszteletére) megtelt a kis zsinagóga. Klein Judit a csoporttal utazott a szlovák városba, hogy ünnepi dalokkal tegye különlegessé, felejthetetlenné látogatásunkat.

A helyi hitközség elnöke, Pasternák Antal üdvözölte a Hunyadi téri templomkörzet elnökét, Gervai Lászlót, az elöljárókat, nem feledkezve meg a Hunyadi tér évtizedeken át volt világi vezetőjéről (kihez családját is baráti kapcsolat fűzte) László Miklósról sem. Kölcsönös ajándékozás, majd újabb, ezúttal kötetlen program a belvárosban és hazaindulás.

S álljon e helyütt a köszönet elsősorban vendéglátóinknak, a közösségnek, s annak a majd ötven embernek, akivel ismét élmény volt együtt lenni.

Gyönyörű nap volt!

 

KEHREG NEWS

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s