Meghívó – ENSZ Holokauszt Nap – Komárom

2009. január 25., vasárnap

Az ENSZ 2005. évi határozatával január 27-ét, az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának napját, a Holokauszt emléknapjává nyilvánította. A Komáromi Zsidó Hitközség 2007 óta ezen a napon minden évben tart megemlékezést. 2009-ben lenne 100 éves a Komáromi Zsidó Ifjúsági Egyesület, ezért idei programjainkon azokra a gyermekekre fiatalokra emlékezünk, akik egy őrült eszme, a fasizmus miatt nem lehettek soha felnőttek. A januári program a Duna mindkét partján zajlik, két országban, de mégis egy célért, a tolerancia erősítéséért, a gyülölet és a kirekesztés ellen.

Program:
14:00- „A Szlovák Zsidó Örökség Útja”- táblaavatás a Menház Zsidó Kulturális és Közösségi Központ falán (Észak-Komárom, Eötvös u. 15.) A Szlovák Zsidó Örökség Útja az Európai Zsidó Örökség Útja meghatározó része, azt a célt szolgálja, hogy bemutassa mindazt az épített örökséget, amely a vészkorszak után ma is látható az országban, emlékeztessen az egykor nagy és erős zsidó közösségekre.
Jelképes, hogy a táblaavatásra az ENSZ Holokauszt napon kerül sor, mutatva ezzel, hogy a komáromi közösség ma is létezik és mindent megtesz azért, hogy a zsidóság része legyen e város és a régió életének.
A táblát felavatja: dr. Maroš Borský, a Szlovák Zsidó Örökség Központ igazgatója

15:30- Megemlékezés és filmvetítés (Jókai Mozi, Dél- Komárom, Táncsics utca 13.) A megemlékezést követően az ünnepi program keretében „A csíkos pizsamás fiú” című filmet vetítjük (hossza 94 perc). A belépés díjtalan, előzetes regisztráció szükséges (regisztrálni lehet 2009. január 5-től 2009. január 16-ig a kile@menhaz.sk e-mail címen, Szlovákiából a 035/7731-224-es (hétfő 15:00-17:00, csütörtök 10:00-12:00), Magyarországról a 06203588676-os telefonszámon). A Menház Zsidó Kulturális és Közösségi Központ elől a táblaavatás után ingyenes buszjárat indul a mozihoz (előzetes jelentkezés a fenti elérhetőségeken szükséges), amely a vetítés után visszahozza a nézőket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s