A HOLOKAUSZT GYERMEKÁLDOZATAI – FELHÍVÁS

1944 júniusában a magyar hatóságok két vonattal 5463 komáromi és a környékbeli településeken élő zsidó állampolgárt deportáltak. A férfiakat és a nőket, a gyermekeket és az idős embereket egyaránt marhavagonokba zsúfolták. A szerelvények Auschwitz-Birkenau felé indultak. 1945-ig alig több mint ötszázan tértek vissza közülük.

Az áldozatok között különösen sok volt a gyermek. A csecsemőket és a kisebbeket Auschwitz-Birkenauban ölték meg. A kiskamaszok és a tinédzserek jelentős részét a birkenaui szelekció során munkaképesnek találták. Őket más koncentrációs és munkatáborokba szállították rabszolgamunkára, melynek során sokan belehaltak az éhségbe, a betegségekbe és a brutális bánásmódba.

Az elmúlt években próbáltunk tenni azért, hogy megörökítsük az áldozatok emlékét. Munkánk során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy összegyűjtsük a meggyilkoltak nevét. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ennyi év után tisztázzuk a legvédtelenebbek, a Komáromból deportált gyermekek sorsát. Hiszen rokonaikat, családjukat, szüleiket, nagyszüleiket legtöbbször megölték, így sokszor nem maradt senki, aki gondoskodhatott volna emlékük megőrzéséről, sorsuk megörökítéséről. Ne engedjük, hogy elfelejtsék őket!

Ennek érdekében fordulunk most Önökhöz!

2018-ban az Európai Unió támogatásával, a budapesti Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, az amszterdami Anne Frank Ház és a londoni Wiener Library közreműködésével emlékprogramot indítunk. Gyűjtsük össze együtt a komáromi és a környező több mint hatvan településről elhurcolt, megölt gyermekek nevét! Kérjük, hogy mondja el nekünk, amiit tud! Ossza meg velünk egykori rokonai, ismerősei, iskolatársai, szomszédai, barátai sorsát!

Hogyan segíthet? Többféle módon is várjuk közreműködését:

  1. Töltse le (Kerdoiv-Komarom-2018.doc) honlapunkról menhaz.sk a gyermekáldozatok kérdőívét, adja meg a birtokában lévő információkat, mellékelje az esetlegesen birtokában lévő dokumentumokat, fényképeket és küldje el nekünk az kile@menhaz.sk email címre!
  2. Nyomtassa ki honlapunkról a gyermekáldozatok kérdőívét, töltse ki és a dokumentumokkal, fényképekkel együtt küldje el nekünk postán a ZNO Komárno, Eötvös utca 15. címre!
  3. Jöjjön el június 10-én 10:30-tól a zsidó temetőben és a Menházban tartott megemlékezésünkre és rendezvényünkre! Hozza el az Önnél lévő dokumentumokat, fényképeket, találkozzon személyesen munkatársainkkal és mondja el nekik, amit tud!

Várjuk tehát azok jelentkezését, akik bármit tudnak az 1944-ben Komáromból deportált, a következő falvakból, városokból származó, a holokauszt során megölt gyermekekről:

Ács, Alsógalla, Apócaszakállas, Ászár, Bagota, Baj, Bajcs, Bana, Bánhida, Bokod, Bogya, Csallóközaranyos, Császár, Csép, Csiicsó, Dad, Dunaalmás, Dunaradvány, Ekecs, Ekel, Ete, Felsőgalla, Gellér, Gúta, Gyermely, Hetény, Héreg, Imely, Izsa, Izsap, Keszegfalva, Kisbér, Kisigmánd, Kocs, Komárom, Komáromfüss, Komáromszentpéter, Kömlőd, Környe, Lakszakállas, Madar, Marcalkeszi, Martos, Megyercs, Mocsa, Nagyigmánd, Nagykeszi, Nagymegyer, Naszály, Naszvad, Nemezócsa, Neszmély, Oroszlány, Őrsiújfalu, Perbete, Szák, Szend, Szomód, Szomor, Szőny, tany, Tarján, Tárkány Tata, Tatabánya, Újgyalla,, Vértesszöllős, Vértessomló.

Kérjük, hogy segítsék munkánkat! Támogatásukat előre is szívből köszönjük!ONLINE KÉRDŐÍV

Az adatlap célja, hogy összegyűjtsük és megörökítsük a holokauszt 18. életévüket be nem töltött, komáromi és környékbeli gyermekáldozatainak nevét és sorsát. Egyaránt szolgál csecsemők, óvodás- vagy iskoláskorú, középiskolás, tinédzser korú áldozatok sorsának tisztázására.

Kérjük, hogy minden Ön által ismert gyermekáldozatról külön adatlapot töltsön ki! A bejelentőre vonatkozó adatokat bizalmasan kezeljük.