Három nap múltról, jelenről és jövőről

 

Július elején harmadik alkalommal találkoztak azok a szlovákiai tanárok az egész országból, akik már részt vettek valamilyen, a Holokauszt oktatásával kapcsolatos képzésen Izraelben, Németországban vagy az USA-ban. A Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztériuma, Tóth Tibor, az ipolysági gimnázium tanára javaslatára ezúttal Komáromot választotta helyszínül. A közel 30 résztvevő Szlovákia szinte minden régióját képviselte.  

 

Csütörtök délután a Panoráma Szálloda konferenciatermében az esemény főszervezője, a minisztérium kétoldalú kapcsolatok osztályának vezetője, Maria Slugeňová és kolleganője Milena Masicová nyitotta meg a tanácskozást. A csapat Paszternák Tamás, koordinátor vezetésével ezután a Menház – Zsidó Kulturális és Közösségi Központba vonult, ahol megismerkedhettek a komáromi zsidó közösség történelmével, megtekintették a zsinagógát és az épület termeit. Levetítettük Susi és Péter Scheiner Emlékezések a jövőért, zsidók Komáromban című filmjét. A Shalom klub évadzáró összejövetelének keretében, Ing. Ladislav Urban, Bergen-Belsen túlélője mesélt életéről, kutatásairól. A résztvevőket Pasternák Antal a KZSH elnöke is köszöntötte.  

Mácza Mihály történész két órás városnéző sétája során vendégeink megismerhették Komáromot, különösképpen a zsidó vonatkozású nevezetességeket. A délutáni program a zsidó temető megtekintésével ért véget. A vacsorát a Szekeres csárdában fogyasztották el a résztvevők. 

Pénteken kora reggel indultunk Budapestre. Elsőként a Zsidó Múzeumot, a Dohány utcai zsinagógát és a Wallenberg Emlékparkot tekintettük meg. Az idegenvezetést Kornfeld Nelly fordította szlovák nyelvre. A zsidó konyha specialitásaiból Szántó György által összeállított menü alapján a Carmel étteremben kaptak ízelítőt a tanárok. Sétánk során kívülről megtekintettük a Rumbach és Kazinczy utcai zsinagógákat. A délutáni program első állomásán a Bálint Zsidó Közösségi Házban a Haver Alapítvány két képviselője Lányi Eszter és Schőn Edina mutatták be az általuk alkalmazott oktatási módszereket. A Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely oktatási termében rövid bevezetőt hallhattunk a múzeum létrejöttéről és az Auschwitz albumról, ezután megtekintettük a zsinagógát és a kiállítást. Fontosnak tartottuk, hogy a programnak része legyen a mai zsidó élet bemutatása is. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem péntek esti I´tentiszteletén Darvas István rabbi köszöntötte a csoportot, a tanárok nagy része ekkor járt először Kabalat Sabaton. Élvezettel hallgatták Tóth Emil főkántor csodálatos énekét. A menzán tartott kiduson Maria Slugeňová mutatta be a szeminárium résztvevőit, és egyben megköszönte a szívélyes fogadtatást. Ezúton mondunk köszönetet Várhegyi Zsuzsának, az OR-ZsE Rektori Hivatal vezetőjének a szervezésben nyújtott segítségért. A csoport késő éjszaka érkezett vissza városunkba, ahol a Bandérium étteremben finom vacsora várt mindenkit.   

Szombat reggel „Így csináljuk mi…” címmel rendeztünk workshopot a régiónkban alkalmazott módszerekről. Elsőként Varga László, a nagymegyeri Gimnázium és Kereskedelmi Akadémia tanára számolt be az általa kiírt pályázatokról, és azok eredményeiről. Paszternák András, a Menház INFOCENTER vezetője a Komáromi Zsidó Hitközség Holokauszt oktatással kapcsolatos tapasztalatainkról adott átfogó képet, és felvázolta az önálló programalkotás lehetséges lépéseit. Dr. Králik Zsuzsanna, a komáromi Selye János Gimnázium Holokauszt programjainak felelőse, az iskola e tekintetben kifejtett tevékenységeiről adott számot. Dr. Márta Győriová, a kassai Ester Zsidó Nők Szövetsége elnöke kiemelve a zsidó kultúra megismertetésének fontosságát. A szeminárium lezárásaként a minisztérium képviselői ismertették a szlovákiai Holokauszt oktatással kapcsolatban meglévő koncepciót, és a már elékészült oktatási segédanyagokat.  

Ezúton mondunk köszönetet az ötletadóknak, a szervezőknek, Mácza Irénnek, a komáromi Panoráma Szálloda igazgatójának, Ing. Záhorsky Pavolnak, a KOM-TRAVEL utazási iroda vezetőjének, Ing. Weissová Alicának, Mgr. Piczek Ferencnek, a technikai feltételek biztosításáért, Paszternákné Kertész Zsuzsának és Pasternák Antalnak, az általuk nyújtott segítségért. 

  

Paszternák Tamás