Rólunk írták: A Zsidó Kultúra Európai Napja Komáromban

A kontinens harminc országával egy időben, szeptember első vasárnapján  ünnepelték Komáromban a Zsidó Kultúra Európai Napját, amelynek a  110 éves Menház falai adtak otthont.

Forrás: http://www.felvidek.ma/modules.php?name=News&file=article&sid=4474

A délelőtti program folyamán az érdeklődők egy múltkutató séta keretében végigjárhatták a komáromi zsidó közösségi élet meghatározó épületeit: a Menház termeit, a volt zsinagógákat, a MIKVÉ-t, vagyis  a rituális fürdőt és a zsidó temetőt.

A délutáni programoknak a zsinagóga és a Menház Wallenstein Zoltán terme adott otthont. Az 1991-ben  alakult Magyarországi Keresztény-Zsidó Társaság céljairól és feladatairól dr. Szécsi József a társaság főtitkára tartott előadást. Jozef Dukes pedig olyan zsidó személyiségekkel ismerette meg a hallgatóságot, akik Szlovákiából indultak és a nagyvilágban érvényesültek. Dr. Gergely Anna, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum munkatársának audiovizuális programja a  székesfehérvári zsidóság múltjába adott betekintést. A  Komáromi Zsidó Hitközség Shalom klubja 11. évfolyama évadnyitó összejövetelére a Salgótarjáni Zsidó Hitközség kapott meghívást, akik – sajnos a kevés számú zsidóság miatt – nem dicsekedhettek virágzó zsidó kultúrális és közösség élettel. A közelgő zsidó nagyünnepek (Rosh Hasanah- a zsidó újév és Jom Kippur- az engesztelőnap) világába, Davidovics László, rabbijelölt (Budapest) vezette be a hallgatóságot.

A Komáromi Zsidó Hitközség és a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége Szociális és Egészségügyi Központja közös programja keretében átadták a  KEHILA- közösségért díjakat. Az idén három olyan személy kapott KEHILA-REGIO díjat, akik önzetlenül nagyon sokat tesznek a zsidó közösségek felvirágoztatásáért. Ebben a díjban részesült Villányi Tibor, a győri zsidó hitközség elnöke, Feldmár Tibor, a dunaszerdahelyi zsidó hitközség vezetőségi tagja és Vojtech Fán, a galántai zsidó hitközség tagja. Az idén első alkalommal kaptak díjat olyan nem zsidó személyek, akik sokat tettek azért, hogy egy-egy közösség emléke megmaradjon és a zsidóság kultúrájával, hagyományaival és szokásaival minél többen megismerkedjenek.  Igy fejezték ki köszönetüket Iski Ibolyának, a Pátria Rádió szerkesztőjének, Varga László történésznek és Kerti Katalinnak, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnökének.

A komáromi Zsidó Kultúra Európai Napja a  Caston Band koncertjével zárult.
 

A rendezvény a Mobilitás, Joods Humanitair Fund, Nyitra Megye Önkormányzata, Komárom Városa, a Szlovákai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége Szociális és Egészségügyi Központja, Illyés Közalapítvány támogatta.

Forrás: http://www.felvidek.ma/modules.php?name=News&file=article&sid=4474