Zsidó Kultúra Európai Napja 2006 – Komárom

Szeptember első vasárnapja hagyományosan a zsidó kultúráról szól Európában. Komárom évek óta egész napos programmal részese e rendezvénysorozatnak. 

zskn11.JPG

 

Reggel 10 órakor a komáromi zsidóság nyomába eredtünk, a Menház termeinek megtekintése után, a résztvevők az Eötvös utca 9-es számú ház udvarába vonultak, ahol első alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy megtekintsék az 1930-as évek elején épült rituális fürdőt. A ház udvarában elhelyezkedő kis helyiséget pár hónappal ezelőtt fedeztük fel, és remélhetőleg 2008-ra újra vízzel telhet meg a két medence.

 A séta a Király püspök utcában folytatódott, ahol megálltunk a hitközség egykori kultúrterménél, a neológ és az ortodox zsinagógánál. Mirka Šafárová és Paszternák András vezetésével a városnézés a zsidó temetőben ért véget, ahol ismertető hangzott el a sírkert múltjáról és a ravatalozóban található emléktáblákról.  

A távoli városokból: Salgótarjánból, Rimaszombatból, Győrből, Budapestről és Bécsből érkezett vendégeket ünnepi ebéden látta vendégül a Komáromi Zsidó Hitközség. Paszternák Tamás köszöntő szavai után a hagyományos sóletet fogyaszthatták el a megjelentek, melyet ezúttal is a Panoráma Szálloda készített el.  

A délutáni program a MENHÁZ – Zsidó Kulturális és Közösségi Központban folytatódott.  

Dr. Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára foglalta össze szervezetük működésének elmúlt másfél évtizedét. Jozef Dukes, számos szlovákiai sajtótermék tulajdonosa, a komáromi Ipari Szakközépiskola egykori diákja, a Szlovákiából indult, és a nagyvilágban híressé vált zsidó személyekről tartott előadást. Dr. Gergely Anna, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum főmunkatársa, a helyi zsidó közösség múltját idézte fel a modern  kor technikájának segítségével.   

A tíz éves hagyományt folytatva, az „Ismerjük meg szomszédainkat!” sorozat keretében idén a Salgótarjáni Zsidó Hitközség kilenctagú küldöttségét láttuk vendégül. Dr. Gótai László, a közösség elnöke számolt be a kile életéről, ismertetve a meglévő problémákat és sikereket. Fontosnak nevezte a zsidó hitközségek regionális együttműködését, reményét fejezte ki, hogy a komáromi találkozó után sikerül kapcsolatot kialakítaniuk, a hozzájuk közel eső szlovákiai területeken élő hittestvéreinkkel. A látogatás megszervezéséért köszönet illeti Tóth Elemérnét, a hitközség alelnökét. 

A közelgő Nagyünnepekről Davidovics László, rabbijelölt, a budapesti Szeretetkórház vallási vezetője szólt. Felcsendültek az ünnepek liturgikus dallamai.  

A Micve nap lezárásara és a KEHILA díjak átadásara (lásd külön írásunkat) megtelt a zsinagóga. A délutánt a budapesti Caston Band koncertje zárta. A közönség élvezettel hallgatta Marton Zsuzsanna énekét és a zenészek játékát. Előadásukban ismert zsidó dallamok hangzottak el. Az eseményt a média élénk érdeklődése kísérte. A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány Sátor című hangos magazinjának stábja egy egész kazetta anyagát vette fel nálunk Moldova Ágnes vezetésével.  

zskn3.JPG

A nap szervezői ezúton mondanak köszönetet Miroslava Šafárovának, a szlovák nyelvű műsorvezetésért, Weissová Alicának, Kollár Zoltánnak, Pasternák Antalnak, Paszternákné Kertész Zsuzsannának a nap előkészítésében nyújtott segítségért, Piczek Ferencnek, a Városi Művelődési Központnak, a műszaki feltételek biztosításáért és a Griff Biztonsági Szolgálatnak. Az program a Joods Humanitair Fond, a Mobilitás, Nyitra Megye Önkormányzata, Komárom Városa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Illyés Közalapítvány, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége Szociális és Egészségügyi Központja és JOINT támogatásával jött létre. 

PT-PA