Rólunk írták: A zsidó kultúra európai napja

Egész napos nemzetközi programot állított össze a zsidó kultúra európai napján a Komáromi Zsidó Hitközség a szlovákiai Komáromban (Komárno) szeptember 3-án. Az élénk médiaérdeklődés által kísért eseményen a Salgótarjáni Zsidó Hitközség küldöttsége is részt vett dr. Gótai László elnök vezetésével. 

A Magyarország és Szlovákia számos városából, így a többi között Budapestről, Győrből, Tatabányáról, Székesfehérvárról, illetve Pozsonyból, Dunaszerdahelyről, Galántáról, Nagymegyerből, Rimaszombatból és más városokból érkezett vendégeket a 110 éves Menházban fogadták a rendezők. Ezután következett a múltkutató séta a komáromi zsidó közösségi élet meghatározó épületeinél. A túra során a résztvevők felkeresték az 1896-ban épült Menház Zsidó Kulturális és Közösségi Központban lévő Schnitzer Ármin mikromúzeumot, a Schnitzer Béla kiskönyvtárat, a Wallennstein Zoltán termet, továbbá a volt zsinagógákat, a volt rituális fürdőt, a mikvét és a zsidó temetőt.  

Az egész nap programjaira jellemző magas szakmai színvonalat biztosító szervezők, mindenekelőtt Paszternák Tamás és Paszternák András arra is ügyeltek, hogy a vendégek minél többet tudjanak meg az 1791-ben alakult komáromi hitközség múltjáról, a második világháború előtt háromezer lelket számláló közösség mindennapjairól, továbbá a jelenlegi mintegy hatvan tagú közösség életéről, törekvéseiről. Ez a közösség igen aktív, évente negyven programot szervez, Hitközségi Híradó címmel lapot ad ki szlovák és magyar nyelven, gondoskodik a hitéletről, mindazonáltal a jövőt egyre inkább a határokon is átnyúló régiós együttműködés erősítésében látják. Ezt a törekvést a zsidó kultúra európai napjának résztvevői is megerősítették.  

A délutáni programnak a zsinagóga és a Menház Wallenstein Zoltán terme adott otthont. A Keresztény-Zsidó Társaság Magyarországon 1991-2006 címmel dr. Szécsi József, a társaság főtitkára tartott előadást. A Pozsonyból érkezett Jozef Dukes azokról a jelentős zsidó személyiségekről szólt, akik Szlovákiából indultak és a nagyvilágban érvényesültek. Dr. Gergely Anna, a székesfehérvári Szent István Múzeum munkatársának audiovizuális programja emlékképeket villantott fel a székesfehérvári zsidóság múltjából.  

Az Ismerjük meg szomszédainkat! címet viselő programban ezúttal a Salgótarjáni Zsidó Hitközség mutatkozott be a zsúfolásig megtelt Shalom klubban. Dr. Gótai László elnök nagy figyelmet kiváltó előadásának bevezetőjében utalt arra, hogy vannak olyan közös célok, amelyek minden zsidó közösség számára egyformán fontosak a határ mindkét oldalán, így a többi között az aktív hitélet fenntartása, vagy éppen az antiszemitizmus mai formái elleni küzdelem. Ez utóbbiban játszik fontos szerepet a keresztény-zsidó párbeszéd, az egymás megismerésének elmélyítése is. A salgótarjáni hitközség létszámban ugyan kicsi, de aktív és nyitott, tagjai részt vesznek a megyeszékhely életében mind a gazdaságban, az egészségügyben, mind a kulturális és a sportéletben. A salgótarjáni hitközség látja el a szécsényi zsidó temető gondozását, részt vesz a pásztói szórványban élők ügyeinek intézésében, tervezi a kapcsolatfelvételt a közeli szlovákiai városok, Fülek, Losonc, Rimaszombat zsidó szórványaival a régiós együttműködés jegyében.  

A továbbiakban Davidovics László rabbijelölt előadásával folytatódott a program, aki a közelgő nagyünnepekről, a zsidó újévről szólt igen szemléletesen. A továbbiakban díjakat adtak át, végül pedig a Caston Band koncertjére került sor a zsinagógában.  

A kiválóan szervezett rendezvényt, amiért külön elismerés illeti Paszternák Tamást és Paszternák Andrást, a Mobilitás, a Joods Humanitair Fonds, Nyitra Megye Önkormányzata, Komárom városa, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége Szociális és Egészségügyi Központja, valamint az Illyés Közalapítvány támogatta.

Nógrád Hírlap