Rólunk írták: RéVKOMáROMBAN FELAVATTáK A FELúJíTOTT KIS ZSINAGóGáT

A holokauszt előtti időkben Révkomáromban három zsinagóga volt, napjainkra azonban már csak a legkisebb, a zsidó Menházhoz tartozó kis zsinagóga maradt meg. Ennek felújított épületét ünnepélyes keretek között vasárnap avatták fel.

A Fried Kálmán alapította kis zsinagógát és a hozzá tartozó Menházat pontosan száztíz éve, 1896 októberében adták át rendeltetésének a városban, ahol a holokauszt infernója előtt még kétezernél több zsidó ember élt. A mai közösség lélekszáma alig haladja meg a félszázat.

Az épület felújítására hárommillió koronát fordítottak az előző szlovák kormány döntése nyomán létrejött, a zsidó hitközség kezelésében működő kárpótlási alap kamataiból. Ez az összeg a kis zsinagóga teljes külső és belső felújítására és a ma zsidó közösségi házként működő egykori szociális létesítmény, a Menház tetőzetének részbeni rendbehozatalára volt elegendő.

A vasárnap megnyitott létesítmény a jövőben imaházként szolgálja majd a maroknyi zsidó közösséget, de a kapuját a széles nyilvánosság előtt is nyitva tartják. A cél, hogy ezzel is bővítsék az egyre nagyobb számú turistát és látogatót vonzó Duna menti város látványosságainak számát.

(Forrás: MTI)

http://www.mazsihisz.com/hirek.phtml?id=1357

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s