Komáromi Napok 2007 – gazdag program a Menházban is

menhaz.jpg

Nyitott kapuk napja 

A 2007. évi Komáromi Napok  keretében 2007. május 1-jén, kedden 14:30-18:00-ig minden érdeklődő előtt nyitva áll a Menház Zsidó Kulturális és Közösségi Központ, ahol idegenvezetéssel tekinthető meg az épület.

A piros bicikli 

Színházba hívjuk kedves olvasóinkat. A Komáromi Zsidó Hitközség és Komárom Városa szervezésében  a 2007. évi Komáromi Napokon városunkban látható

 

A piros bicikli című színdarab 

Időpont: 2007. május 1. kedd 19:00

Helyszín: Tiszti Pavilon díszterme, Komárom

Az előadás a Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete támogatásával jön létre.

A darabról:

Éva és Lilla soha nem találkoztak, nem ismerték egymást. A sorsuk most mégis összefonódik, hiszen oly sok közös volt bennük. Például mind a ketten gyerekek voltak, mindketten naplót vezettek, mind a ketten nagyon de nagyon szerettek élni, és mindketten átélték a holokauszt borzalmait.

Ecséri Lilla és Heyman Éva kézzel írott naplója nyomán két sors elevenedik meg a színpadon. Lilla 16 éves, Éva alig 13, Lilla színésznő szeretett volna lenni, Éva csak élni akart. Az időből és térből kiemelt történet döbbenti rá a nézőt, hogy mindaz, amit a színpadon látunk, s mindaz, ami elhangzik, valóság volt, felfoghatatlan irrealitása ellenére is megtörtént, s milliók sorsát pecsételte meg.

Évtizedek hallgatása után érintett és nem érintett generációk keresik identitásukat. Sorsuk, tudtukkal vagy tudtuk ellenére is összekapcsolódik, s a háborús bűnökre és embertelenségre is csak közösen adhatják meg a választ: mindent el kell követni, hogy Éva, Lilla és a szenvedő milliók sorsa soha többé ne ismétlődhessen meg!

A piros bicikli az elrabolt gyermekkor szimbóluma. Balázs Ágnes egyfelvonásos színdarabja a holokauszt áldozatainak állít emléket.

(forrás: www.apirosbicikli.hu)

Éva: Gesler Lili

Lilla: Szoták Andrea

Rendező: Radó Gyula

Zene: Luis Saglie

A belépés díjtalan!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A zsidó esküvő 

Bécs Város Zsidó Múzeumának vándorkiállítása Komáromba érkezik. Május 1-től, június 10-ig a komáromi zsinagóga ad otthont a zsidó esküvői szokásokat bemutató tárlatnak.

Megnyitó: 2007. május 1. 17:00

MENHÁZ az interneten: http://www.menhaz.sk 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s