Emlékezés Tatán és Tatabányán

holo.jpg 

Június 17-én vasárnap reggel a tatai zsidó temetőben Einhorn László, a helyi zsidó közösség vezetője köszöntötte a megjelenteket, Davidovics László rabbijelöltet, Kerti Katalin képviselő asszonyt, a KZSH elnökét Pasternák Antalt, a tatai, tatabányai és onnan elszármazott hittestvéreket.

Davidovics László látta el a rabbi és a kántori feladatokat, beszédében az emlékezés fontosságát hangsúlyozta, illetve a budapesti Szeretetkórház rabbijaként a túlélők meghallgatását, történetük hiteles feldolgozását emelte ki.

Einhorn László a város közösségére emlékezett. A megjelentek ezután kavicsokat helyeztek el a központi mártíremlékművön és megtekintették a Farkasházy Fischer család közelmúltban felújított síremlékeit.

A rendezvény a tatai zsinagóga kertjében (az épületben jelenleg római kőtár működik, amely hamarosan elköltözik és az önkormányzat tervei szerint az épületet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ajándékozza) felállított megyei emlékműnél folytatódott, ahol Kerti Katalin köszöntötte a résztvevőket, köztük dr. Hidas Jánost az önkormányzat alelnökét. A beszédek mellett a programot Téri Sándor, a tatabányai Jászai Mari Színház színművészének szavalata tette még meghatóbbá. A rendezvény végén az emlékezés köveit helyezték el a 2004-ben felavatott „Minden idők mártírjainak emlékére” elnevezésű központi emlékműnél.

Koradélután a tatabányai zsidó temetőben folytatódott az emléknap. A Hit gyülekezete által rendben tartott kis emlékparkban (a város külterületén, a főútról lépcsőn közelíthető meg), a gyülekezet tagjainak megemlékezése és izraeli úti beszámolója után Davidovics László rabbijelölt, majd a város zsidó közössége nevében Ádám Róbert János, a Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Társaság titkára emlékezett. Zárásként közös Kaddis hangzott el, Oláh János, az Országos Rabbiképző- Zsidó Egyetem tanárának vezetésével.

 

PT

 

KEHREG NEWS 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s