Mártírnap Komáromban

menhaz.jpg 

Június második vasárnapjának délelőttje ismét a komáromi zsidó temetőbe szólította az emlékezőket. Hatvanhárom évvel a deportálások után, mint minden évben, az idén is emlékeztünk. Az egyre kevesebb túlélő mellett ott voltak a közép generáció tagjai és a fiatalok, főleg a „Ledor vador” ifjúsági találkozó résztvevői is.

Az esemény moderátorai Mgr. Miroslava Šafárová és Paszternák András köszöntötték a megjelenteket, Kardos Péter főrabbit és feleségét, Kardos László kántort, Andruskó Imre parlamenti képviselőt, a Selye János Gimnázium igazgatóját, Zatykó János országgyűlési képviselőt, Dél-Komárom polgármesterét, Dr. Zemkó Margitot Ógyalla polgármesterét, Tóth Imrét Tany község polgármesterét, Kerti Katalint a Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat képviseletében, a komáromi evangélikus gyülekezet képviselőit dr. Miroslav Hargaš lelkész vezetésével, a református egyház képviselőit, Lami Alexnadra segédlelkész vezetésével, Hebelka urat az antifasziszták szövetsége képviseletében.

Kardos László kántor imája után Kardos Péter főrabbi emlékezett. Beszédében a vészkorszak felidézése mellett napi aktualitásokra is kitért. A program első részét a Kél male rachamim ima zárta.

A túlélők nevében Ing. Ladislav Urban emlékezett. Beszédét a HH szlovák részében olvashatják. Pasternák Antal, a KZSH elnöke Sámor ve záchor címmel mondta el gondolatait (lapunk hasábjain szintén megtalálható). A szavak után a Kaddis elmondásával az emlékezés percei következtek.

2006-ban búcsúztunk el közösségünk megbecsült tagjaitól Wohlstein Miklóstól és Annától, fiuk, a Pozsonyban élő Wohlstein Sándor elkészíttette sírkövüket, melyet a Mártírnap után Kardos főrabbi úr avatott fel.

Délben a Menház falán elhelyezett emléktáblánál folytatódott a rendezvény, Komárom városa nevében MUDr. Bastrnák Tibor polgármester úr és JUDr. Hortai Éva alpolgármester asszony koszorúztak, a Komárom- Esztergom megyei Önkormányzat koszurúját Kerti Katalin helyezte el, a KZSH virágait pedig Pasternák Antal.

A zsinagógában, az emlékműnél Kardos Péter főrabbi úr gyászimájával fejeződött be a komáromi emléknap.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s