Rólunk írták: Emlékünnepség Komáromban

A komáromi ortodox zsinagóga átadásának 100. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a ma idősek otthonaként működő épület falán.

emléktábla a zsinagógán.jpg

A három nyelvű emléktábla

Várnai Gábor kántorjelölt éneke után Fináli Gábor rabbijelölt köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte: a zsidók számára a zsinagóga mindig is az élet középpontját jelentette. Ezekben a napokban, amikor a zsidóság a fény és a szeretet ünnepét, a Hanukát ünnepli, a felavatott tábla is a reményt, a fényt jelképezi. Pasternák András, a komáromi zsidó hitközség elnöke rövid történelmi visszatekintést nyújtott a zsidóság kettészakadásáról, az ortodox és a neológ irányzat létrejöttéről. Komáromban neológ és ortodox zsinagóga is volt, ez utóbbiból kettő is. A kisebb a Menház épületében 1896-tól működött, a másik pedig éppen száz éve, 1907-ben került átadásra és 1944-ig működött. Az épület 1955-ig képezte a zsidó hitközség tulajdonát.

Bastrnák Tibor polgármester beszédében rámutatott: az ilyen emléktáblák segítenek abban, hogy a felnövekvő generációk valósabb képet kapjanak az elmúlt korszakokról, tudatosítsák, hogy történelmük – zsidóké és nem zsidóké, befogadóké és érkezőké, a többségé és a kisebbségé – közös. „Az emlékezés segíthet a zsarnokság és a szélsőségek elleni harcban is” – tette hozzá. Az ünnepség az emléktábla leleplezésével és koszorúzásával ért véget.

A szlovák, magyar és héber nyelvű emléktáblát a Szülőföld Alap és a Csemadok támogatásának köszönhetően készülhetett el.

(Parameter.sk: http://www.parameter.sk/kultura/emlekunnepseg-komaromban)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: