A csodák délutánja: Emléktábla avatás és Hanuka Komáromban

chanuka-52_resize.jpg  Az 5768. év hanukája két programot is tartogatott közösségünk tagjai és barátaink számára. December 9-én, vasárnap délután egy különleges helyen, a volt ortodox zsinagóga- ma idősek otthona- bejáratánál találkoztunk, azzal a céllal, hogy a 100. születésnapját ünneplő épületen leleplezzük az emléktáblát.

Paszternák Tamás koordinátor üdvözölte a megjelenteket, köztük Váradi Lajost a Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetsége első beosztottját, dr. Basternák Tibort, Komárom város polgármesterét, dr. Hortai Éva és Szabó Béla alpolgármestereket, a városi képviselőtestület tagjait, Miroslav Hargaš evangélikus lelkészt, Fináli Gábor rabbijelöltet, Várnai Gábort, aki a kántori feladatokat látta el, Ipóth Évát az idősek otthona igazgatónőjét. Várnai Gábor éneke után Fináli Gábor osztotta meg gondolatai a jelenlevőkkel, Komárom városa nevében dr. Basternák Tibor polgármester úr emlékezett. A KZSH elnöke, Pasternák Antal beszéde zárta, az ünnepség első részét. A Szülőföld Alap és  Csemadok támogatásával elkészült emléktáblát, mely közösségünk régi álma volt, a komáromi Boldi vállalkozás készítette Ryšavý Baltazár vezetésével. A héber fordítás dr. Schőner Alfréd főrabbi, a szlovák Vadász Magda munkája. A táblát a polgármester úr, az igazgató asszony és a KZSH elnöke leplezték le, majd a megjelent szervezetek elhelyezték koszorúikat.

Ipóth Éva vezetésével bejárhattunk az otthon azon részeit, melyeket az 1907-ben épült zsinagógából alakítottak ki, így jártunk a földszinti étkezőben (az egykori alsó rész) és az emeleti közösségi teremben (a zsinagóga karzata).

A délután a Menházban folytatódott, melynek felújított folyosóján örömmel sétáltak végig vendégeink. Jó érzés volt számunkra, hogy a város vezetői és a nagykövetség képviselői is átjöttek a hanukai rendezvényre. Az eseményen ezúttal is ott voltak magyarországi barátaink, akik már törzstagjai a komáromi Shalom Klubnak.

Paszternák András megnyitója után, Várnai Gábor gyújtotta meg a színes gyertyákat, majd énekelte az áldásokat. Fináli Gábor rabbijelölt az ünnep jelentőségét ismertette, szívhez szóló gondolatai és tanítása megragadták a jelenlevőket.

Megemlékeztünk közelmúltban elhunyt tagunkról Földes Klári néniről, majd meglepetésként ez Izraelről szóló számítógépes prezentációt láthattunk a klub új kivetítőjén.

Ezúton köszönjük Haas Judit és Pasternák Antal segítségét, akik nélkül a csodák délutánja csak egy álom maradt volna.

MENHÁZ NEWS – PT

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s