“A múltat, a múltnak hagyatékát kell kutatnod” – tanulmányi verseny eredményhirdetés

Pályázati értékelés, elhangzott 2014. június 8-án a komáromi zsinagógában:

A Komáromi Zsidó Hitközség és a bírálók nevében szeretném megköszönni, hogy bekapcsolódtak a pályázatba és munkájukkal hozzájárultak – a Holokauszt 70. évfordulóján – a méltó megemlékezéshez.
A téma és a választott  módszerek sokfélesége miatt a  bírálatra  vállalkozóknak nehéz feladtuk volt. Értékelésünkkel igyekeztünk  kifejezni közösségünk munkájuk iránti elismerését.
Először a képzőművészet témakörben született alkotásokat szeretném ismertetni. Felhívom a figyelmüket, hogy a beérkezett munkák a zsinagóga előterében megtekinthetők.

Díjátadó közben... (foto: Baráth Márta)

Díjátadó közben… (foto: Baráth Márta)

Általános iskolás pályázóink közül kiemelném a záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola  diákjainak munkáját, akik 5-8. osztályos tanulók: Mitru Zsombor, Danics Petra, Varga Evelin, Széles Szabolcs és Dicső Eszter  igényes kifejező rajzaikkal pályáztak, Szvák Jánosné és Szvák Enikő irányításával.

A komáromi Jókai Mór Alapiskolából a  Danis Dávid és Nagy Csaba által készített kollázst, amely alapos történelmi és irodalmi ismeretekről tanúskodik. Munkájukat Jóba Tamás történelemtanár irányította.

Szintén említésre méltók a csilizradványi Csicsay Éva tanítványai: Szabó Margarita és Ollé Dóra által készített alkotások.

A  nagyváradi Ady Endre Líceum  diákjai: Oláh Henriett, István Zsuzsanna, Kádár Orsolya, Pénzes Kinga és Szabó  Vivien rajz, kollázs és fotók készítésében jeleskedtek. Munkájukat Fazakas Gábor segítette.

Megyeri Dániel a budapesti Lauder Zsidó Közösségi Iskola tanulójának kifejező fotói  a mai zsidó életet mutatják be.

A komáromi  Munka Utcai Alapiskolából Sörös Erik fotói Komáromot ábrázolják a múltban és a jelenben.

A középiskolások közül Németh Márton ipolysági diák fotóit, Bodonyi Orsolya és Gál Inez szolnoki gimnazisták plakátjait emelnénk ki. Őket Tóth Tibor illetve Baráth Márta és Tóth Lajos pedagógus segítette munkájukban.

Szlovák tanítású nyelvű iskolából az ógyallai (Hurbanovo) Viktoria Hradecsná pályázott, tanára Zdenka Vráblová.

A felnőttek közül a dorogi Magdics Sára két festményről készített fotóját és az ugyancsak Dorogról pályázó Kálmán Teréz: Emlékezés a háború borzalmaira című pasztelljét emelném ki. Rajtuk kívül Paldeák Anita Túrkevéről Egy rendhagyó Jom Kippur című fotókkal kiegészített munkájával pályázott.

A képzőművészethez hasonlóan műfaji szempontból nagyon sokféle pályázat érkezett irodalmi témakörben is. Az ifjabb pályázók közül Gál Fanni szolnoki tanuló A kavics című novellája nagyon szép történet. Tanára Baráth Márta.

Beňó Zsuzsanna ipolysági gimnazista fényképekkel illusztrált Élet menete című tanulmánya alapos munka megható zárszóval. Segítője szintén Tóth Tibor.

Kiemelném a csilizradványi Berecz Erzsébet Porból porrá című versét. Tanára Csicsay Éva, akinek tanítványai képzőművészeti alkotásokkal is pályáztak.

Érdekes A szenci gyógyszertár története, amelyet Németh János, Matus Mónika tanítványa írt.

Balogh Ákos keszegfalvi diák Az elárult állampolgár címmel írt alapos előtanulmányokat igénylő esszét.

Rósinger Irma Nóra a karcagi zsidóság múltját dolgozta fel képekkel gazdagon illusztrált helytörténeti szempontból értékes írásában.

A felnőttek közül nagyon szép munkával pályázott Baráth Márta szolnoki tanár, akinek És megérzik a fényt a gyökerek című munkája tartalmas idézetekkel a témakör széleskörű ismeretéről tanúskodik.

Projektleírással pályáztak a budapesti Lauder iskola tanárai, Horváth Cecilia és Fenyő Ágnes: Igaz embert keresünk címmel. Munkájukat minden iskolában felhasználhatják a hasonló projektbe bekapcsolódók.

Borbély Eliza: Ahogyan az élet értéktelenné válik című munkája az emlékezési formákra mutat példát.

Nagy Sándor István: Zuglói menedék című értékes esszéje hasznos ismereteket nyújt olvasói számára.

A Szerbiából pályázó Radmila Markovics, Hasonló sorsú költők valóra vált víziója címen írt verselemzést.

Külön említeném a szépirodalmi alkotásokat. A Dorogról pályázó Wáry Zsuzsanna novelláját, melynek címe Egy fiatal ellenálló naplója.

Kohut Judit budapesti pályázó Egy csillagos ház nevében írt elbeszélését és a pécsi Árvay Zsófia Hidas Mórról írt nagyon jó novelláját. Petőné Herman Noémi Dunakesziről versekkel pályázott. Ki vagyok én? Ki a zsidó? címmel. Ebből idéznék néhány sort

„Ki a zsidó ma?

Az, ki vállalja és büszke rá,

őrzi hitét és emlékszik rá,

hogy az emlékek őrzője csak elme lehet,

Add tovább te is gyermekednek.”

 

A pályázóknak köszönjük az értékes munkákat, a díjazottaknak szívből gratulálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s