KEHILA 2006

A Zsidó Kultúra Európai Napján a KEHILA- REGIO díjban részesültek: 

Vojtech Fahn, a Galántai Zsidó Hitközség elnöke, a zsidó közösség érdekében végzett több évtizedes munkája és a galántai zsinagóga folyamatos működése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként. 

Dr. Feldmár Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség elöljárója, a Csallóköz egykori Kis-Jeruzsálemében a zsidó hitközség életének szervezésében végzett aktív szerepvállalásáért, a hagyományok továbbviteléért. 

2006_0903zsken0419.JPG

Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke, a helyi közösség és a régió zsidó hitközségei kapcsolatának erősítéséért, a hitélet folyamatos megszervezéséért, és az egykori győri zsinagóga (ma a Művészetek Szentélye) teljes felújítása érdekében kifejtett erőfeszítéseiért. 

Első alkalommal került kiosztásra a KEHILA –HAVER díj, melyet azon nem zsidó emberek kaphatnak, akik sokat tettek, tesznek a zsidó hagyományok, kultúra ápolásáért, a közösségek emlékének megőrzésért: 

Iski Ibolya, a Pátria Rádió (a Szlovák Rádió magyar nyelvű adása) munkatársa, az elmúlt években általa készített, szinte minden zsidó ünnepet bemutató riportsorozatért és a zsidó vonatkozású eseményekről készített tudósításaiért, melyek segítségével hozzájárult a zsidó kultúra dél-szlovákiai megismertetéséhez. 

Kerti Katalin, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke, a megyei Holokauszt emlékhely (a tatai zsinagóga kertjében) létrehozása érdekében kifejtett munkájáért, a tati zsinagóga felújításáért, a helyi Mártírnapok megszervezéséért és a tatai zsidó temető rendszeres karbantartása érdekében kifejtett tevékenységéért. 

Varga László, a Nagymegyeri Gimnázium és Kereskedelmi Akadémia történelemtanára, az elpusztított helyi zsidó közösség emlékének ápolásáért, a Holokauszt emléktábla felállításáért végzett önzetlen tevékenységéért, az iskolai emléknapok szervezésért és a megyeri temető rendben tartásáért. 

PT-PA