Rólunk írták: Megemlékeztek a holokauszt emléknapjáról Révkomáromban is

menhaz.jpg

A holokauszt nemzetközi emléknapján vasárnap a szlovákiai Révkomáromban is megemlékeztek a városból elhurcolt zsidó áldozatokról. Révkomáromból és a környező falvakból 1944 nyarán két transzport indult el a haláltáborokba.

-Mintegy 2500-3000 tagunkat veszítettük el a második világháború alatt. Utána már csak nagyon kevesen tértek vissza, így a városunkban és környező falvakban élőkkel együtt a hitközségnek ezek után már csak 4-500 tagja volt, de 1947-48-ban a legtöbbjük új hazát választva Izraelbe vándorolt. Ma körülbelül hetvenen vagyunk a hitközségben – mondta a megemlékezés után Paszternák András, a hitközség munkatársa, az emléknap egyik szervezője.Paszternák hozzátette: Nagyon fontosnak tartjuk, hogy közösségünk elpusztított tagjainak emlékét méltó kegyelettel ápoljuk: iskolákban és közösségi rendezvényeken tartunk emléknapokat, mert úgy gondoljuk, hogy nyilvánosan beszélni kell arról, mi is történt akkor emberek és emberek, szomszédok és szomszédok, barátok és barátok között.

A révkomáromi zsidó Menház zsinagógájában megrendezett emléknapon a fiatal budapesti történész, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely munkatársa, Kovács Tamás a vészkorszak Révkomáromhoz kötődő eseményeiről adott elő, majd bemutatták az ismert biokémikus és művelődéstörténész, Hidvégi Máté Salkaházi Sáráról szóló könyvét, végül gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékművénél.

A vasárnapi eseményen Schőner Alfréd főrabbi, a Budapesti Országos Rabbiképző rektora Anatolij Klavanszky budapesti kántor közreműködésével emlékezett az elpusztítottakra. Az emléknapon a római katolikus egyház képviselői, a városi képviselőtestület tagjai és Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere is jelen volt.

(MTI)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=394257&rvt=2&PHPSESSID=f9cb8d1e7fbdf656f4990b7d95db91be&pass=2