Chanuka itt- Chanuka ott (regionális körkép)

chanuka.jpgGyőr

Az idén felújított egykori győri neológ zsinagóga, ma a Művészetek Szentélye adott otthont a város és a régió chanukai ünnepségének, december 17-én, vasárnap. A színültig telt templomban Villányi Tibor a Győri Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük a megyei közgyűlés elnökét, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátot, a társegyházak képviselőit, dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, Tóth Emil főkántort, Suchmann Tamás alelnököt és dr. Egri Oszkárt a MAZSIHISZ képviseletében.

Schweitzer József a tőle megszokott csodálatos előadásában idézte az ünnep történetét, majd Tóth Emil zongorakísérettel gyújtotta meg a gyertyákat.

A műsorvezető Gáti Oszkár színművész volt, előadásában egy verset és egy chanukai haszid mesét is meghallgathattunk. Bede Fazekas Csaba a Győri Nemzeti Színház színművésze a Hegedűs a háztetőn népszerű dallamaiból énekelt, őt a színház karigazgatója kísérte zongorán.

A szünet után a Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói adtak koncertet. A teremben kiállítás nyílt Villányi András, a zsidó életet idéző fotóiból. Zárszóként Suchmann Tamás szólt a megjelentekhez, majd az első emeleti karzaton ízletes fánkot szolgáltak fel.

A programon a helyi közösség tagjai mellett, számos szimpatizáns, és a régió kiléinek tagjai – Mosonmagyaróvárról, Komáromból, Dunaszerdahelyről, Galántáról és Érsekújvárból is ott voltak.

Köszönet a szervezőknek.

Vác

December 19-én tartották Vácott a hanukkai rendezvényeket. A gála műsorára 18 órakor került sor, a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében ”II. Váci Hanukkai Fánkfesztivál” címen.

Dr. Bóth János polgármester fővédnöki megnyitója után Turai János hitközségi elnök köszöntötte az ünneplő közönséget és beszélt a Fény Ünnepének történelmi jelentőségéről. A liturgiai részt Zucker Immánuel kántor és Chikán , ahelyi hitközség előimádkozója recitálták,

majd meggyújtották a gyertyákat. A szertartást a közönség  felállva hallgatta végig.

A Klezmer R’s és az Anavim Klezmer Band szórakoztatták a publikumot, a zenei produkciókat viharos taps kisérte. A zenés est végeztével a jelenlévőket bőségesen megterített asztalok várták, ahol mindenki kedvére fogyaszthatott az izletes fánkokból.

A Hanukkai Fánkfesztivál tradicionális városi ünneppé nőtte ki magát, egyre  többen  látogatják a város tágabb  vonzáskörzetéből is.

Az egyre  több színvonalas, nyitott zsidó ünnep is hozzájárul Vác mielőbbi fesztivál városá nyilvánításához.

Komáromi Barnabás

Komárom

A tatabányai, tatai, párkányi, bicskei és győri zsidó közösségek tagjaival együtt ünnepeltük az 5767. esztendő Chanukáját Komáromban. A Shalom klub vendégeit Paszternák Tamás, a közösség programkoordinátora köszöntötte, szólt az ünnep eredetéről és szokásvilágáról. Hagyományainkhoz híven a gyertyákat Várnai Gábor hitttestvérünk gyújtotta meg. A játékos trendelizést Paszternák András vezette. Nagy öröm volt számunkra, hogy a magyarországi zsidó sajtótermékeknek és az internetnek köszönhetően bicskei hittestvérünk is csatlakozhatott hozzánk, aki saját üvegfestményével ajándékozta meg a közösséget. A 2007-es programajánlók után Ádler Évát, hitközségünk titkárnőjét köszöntöttük közelgö kerek születésnapja alakalmából. Az ünnepet az ízletes fánk tette még édesebbé.

PA

Érsekújvár

Ünnepi halvacsorán látta vendégül Hanuka utolsó délutánján az ěrsekújvári Zsidó Hitközség a városból, Párkányból, Komáromból, Léváról és külföldről érkezett vendégeket. Roth Tamás elöljáró köszöntője után Saltzmann Tamás idézte az ünnep jelentőségét, majd Messinger Tibor előimádkozó a hetiszakaszról beszélt. A hagyományos diós és kocsonyás halat a közösség hölgytagjai szolgálták fel. Az ízletes ételt Messinger Tibor és neje, Gizella készítette. A szemközti imateremben a férfiak a délutáni imára gyűltek össze.

PT